November 3, 2011

TU DIA......5,000 mahasiswa UPSI tuntut jaminan


NORAINI Idris (tengah) menerima memorandum daripada Afiq Mislan yang ditemani oleh sebahagian daripada 1,000 penuntut UPSI di UPSI Tanjung Malim, semalam.
Utusan Malaysia 3.11.2011

Ni lah budak budak UPSI yang semangat menentang kenyataan TPM hari tu. Diaorang siap buat sudut pidato lagi kat UPSI. BAGUSSSSS.. memang patut pun buat macam ni. Biar gelabah sikit orang yang bagi statement ntah hape-hape ntah. 

Meh haku copy paste kan untuk korang yang malas nak tekan link, ok.

TANJUNG MALIM 2 Nov. - Seramai 5,000 mahasiswa Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (ISMP) Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) menuntut Kementerian Pelajaran memberi jaminan penempatan sekolah kepada mereka sama seperti Guru Sandaran Tidak Terlatih (GSTT).


Yang Dipertua Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) UPSI, Afiq Fikri Mislan berkata, graduan UPSI telah dilatih untuk menjadi guru sebenar, sekali gus mengurangkan isu guru tidak profesional, berkualiti serta berkelayakan.


"Mengapa kekosongan jawatan guru diberikan kepada lepasan GSTT yang pada hemat kami tiada kelayakan sebenar untuk bergelar guru," katanya kepada Utusan Malaysia selepas menyerahkan memorandum tuntutan penempatan pemegang ijazah itu kepada Timbalan Naib Canselor UPSI, Profesor Dr. Noraini Idris di sini hari ini.


Tuntutan tersebut turut disokong oleh Gabungan Graduan ISMP Malaysia, Legasi Mahasiswa Progresif UPSI dan Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung UPSI.
Dalam memorandum setebal lima muka surat itu, mereka turut menggesa Kementerian Pelajaran menghentikan pengambilan GSTT sebagai guru tetap kerana golongan tersebut sepatutnya menjadi sokongan dan bukan pilihan utama.


Ahad lalu, Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Dr. Wee Ka Siong memberitahu, kekosongan jawatan guru di sekolah seluruh negara akan diisi oleh 7,000 GSTT.
Afiq Fikri berkata, pihaknya berharap UPSI akan menyerahkan memorandum tersebut kepada Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin selaku Menteri Pelajaran.


"Kami menuntut agar kementerian tidak menawarkan pelan Diploma Pendidikan Lepasan Ijazah (DPLI) dan Kursus Perguruan Lepasan Ijazah (KPLI) kepada graduan lepasan ijazah bukan pendidikan kerana ia mampu membunuh usaha melahirkan guru profesional.


"Kementerian juga perlu mengeluarkan unjuran penempatan yang lebih tepat dan telus agar pihak universiti dapat menyediakan jumlah graduan yang mencukupi," katanya.
Mengulas lanjut, Afiq Fikri berkata, tuntutan itu dibuat bagi menjamin masa depan mahasiswa dan graduan UPSI.


"Kebanyakan graduan UPSI menganggur kerana mereka tidak diterima bekerja di sektor lain atas alasan ijazah pendidikan yang dimiliki tidak menepati kehendak mereka.


"Justeru, peluang graduan ini untuk bekerja hanyalah dalam bidang pendidikan tetapi hak kami sebagi guru telah dinafikan oleh golongan GSTT tersebut," ujarnya.


Ramai yang post kat fb pasal tak puas hati. Ni aku ambik yang aku rasa macam 'Eh eh betul jugak budak ni cakap kan'.Aku pun tak tau la sekarang ni dah macam mana. Kenapa dulu tak der masalah macam ni pun. Masa praktikal hari tu cikgu-cikgu lama cakap diaorang dulu senang, habis je  belajar, lepas praktikal je dah boleh kerja. Tak sempat nak rehat kat rumah. Ada tu yang praktikal kat situ mengajar pun kat sekolah sama. Dengan ujian tak der, interview pun tak payah nak hadap. 

Sekarang ni, sebelum masuk pun dah memang kena saring betul-betul. Itu aku tak kisah lah. Memang patut la buat macam tu at least langkah bijak untuk menangani isu-isu yang -ve pasal cikgu-cikgu. Tu pasal dia buat ujian dan interview. Nak mengajar pun ada lagi ujian ngan interview. Pun aku tak kisah. Tapi yang aku kisahkan ni pasal apa dulu masa nak ambik student cakap ini unjuran kerajaan. Bilangan pelajar berapa orang ni memang dah konfem dah. Siap cakap MOU pun dah tanda tangan. Alih-alih macam ni pulak. Duk saling salah salahkan pulak. Tanya uni cakap macam tu, tanya KPM sendiri cakap macam ni...

Tak perlah, kita tengok la dulu apa kata KPM lepas ni. 

No comments: