August 14, 2010

cerita zaman dahulu kala setahun sekali...


 assalamualaikum wbt...
halo halo halo...day 4 berpuasa. Amacam? Ok je kan? Tak lapar dahaga pun. Cuaca pun ok jer. Tak panas. Kat sini sejak 1st puasa lagi asal petang je hujan. Best! Sejuk! Nyaman! Dingin Ramadhan. Terawikh hari 3 4 dah tak hot macam 1st day puasa. Tikar pun tak panjang dah bentang. Mesti ramai gi terawikh kat masjid boleg cuci mata isi perut.


Dulu. tak ingat dulu tu tahun bila, bila dengar puasa dah dekat saye akan kata kenapalah ada bulan puasa ni. tak syok wooo. bukan tak syok kena puasa tapi kena bangun pepagi. bukan tak suka bangun pepagi untuk sahur tapi untuk berjemur dengan api kuyup kaki berendam dalam air.


Biasanya 'first night' bila nampak muka atuk ni ma saye tak memulakan lagi operasi dia. Malam ni la kalau kami kami semua nak feeling feeling bersenang lenang dulu pun. Start malam esok siap la kami kami dikerah untuk masuk ke zon panas sejuk. Operasi kami bermula selepas berbuka puasa. Dah lepas melantak ingat boleh tido suke suke makan colek ke? Jangan harap le. Sebenarnya ma saye ni tauke beledo timun atau dengan bahasa urdunya agar-agar tembikai ye puan2 adik2 semua.  Kami akan memproses beledo ni ikut tempahan la ye. Ma saye letak kat atas pasar ngan bazar ramadhan.  Purata satu malam sambung lepas sahur kami kami boleh menyediakan dekat 60 bekas beledo.  Sekali masak untuk 5 bekas.  Ho ho ho...bukan senang macam tu aje ye kalau nak kata 'hek eleh setakat 60 bekas apala sangat'. 

Tak tau la step dia betul ke tak ni sebab dah lama tak buat kerja kerja bersengkang mata ni. 
  1. Hidupkan api pakai kayu api ye. Kalau pakai gas memang 3 hari 3 malam la nak siapkan 60 bekas tu. Periuk kategori bapak periuk.
  2. Sukat air. Ma saye dah buat sediakan satu baldi kami kami cuma sukat air ikut penanda kat baldi tu aje.
  3. Masukkan air dalam periuk + gula + gula batu + daun pandan + agar agar berape plastik ntah. Ma saye guna agar-agar siam yang ada gambar singa ke hape ntah.
  4. Tunggu sampai mendidih ye. Mendidih bukan nak sekali mendidih je. Orang tua ni pun reti demand jugak ye. Teori ma saye kalau agar-agar tu mendidih sekali je nanti beledo tu jadi lembik. Masa ni la saye katakan tadi kami kami akan berjemur dengan api tu. Biasanya part ni memasing mengelat tak nak jaga periuk tu sebab panas dannnn yang selalu kena biasanya we(bapak) saye le. Kuikuikui...
  5. Dah agak agak pekat mendidih atas api tu, seorang kena pecahkan telur dan asingkan telur putih ngan telur merah. Kita gunakan telurkan putih aje ye. Telur merah saye cite pasni ye.
  6. Telur putih tadi dipukul sampai kembang. Ha...masa proses ni tangan kena kuat  ye sape sape yang jadi pemukul tu. Kami kami tak pandang le mixer ni. Semua pakai kerahan tenaga original.
  7. Bila dah kembang telur putih masukkan agar agar yang dah masak tadi tu. Hambek kau. Satu baldi besar tu. Pastu bahagi dua le. Dapatla sorang satu baldi.
  8. Masa nak pekatkan adunan ni kena rendam dalam air ye. Time ni memang akan berendam dalam air le. Kaki biasanya akan kuyup le. Tangan plak berasap sebab duk 'genjok' beledo panas.
  9. Rasa rasa dah pekat tu barulah tuang dalam bekas beledo. Belum siap lagiiii. Masa ni tenaga pakar diperlukan untuk mengkalerkan beledo tu jadi warna merah. Part ni ma saye le terer. Hok lain assistant je.
  10. Bila dah siap kaler merah tu, letak lah beledo hitam (beledo cincau tu la) kat warna merah sahaja. Jadilah beledo timun. Macam buah tembikai tuuuuu..
  11. Kalau tak siap malam tu kami akan sambung esok pagi pukul 3 kena bangun dah. Malam tu pukul 12 baru boleh tido. Begitu lah kami sebulan di bulan puasa. 
  12. Tak siap lagi lerr.. pagi esok bila dah keras beledo tu seorang dua dari kami duk mengadap beledo tu sebab nak bubuh efek kaler ijau plak. Part ni memang ramai yang berebut lah sebab keje senang je. Duk atas kerusi pastu sapu pakai berus je. Tapi sebelum jumpa cara efektif pakai berus ni, guna jari pun boleh...hahaha...raya dengan jari ijau le. Saye, memang tak le sebab zaman guna jari tu saye masih enak tidur.
  13. 13 dah. Kan saye dah kata bukan senang. Kalau senang 1 2 3 je. Oh..cerita pasal telur merah plak. Sambil2 buat beledo timun tu ma saye masak beledo kaya. Telur merah tu yang kaya nya. Tapi, beledo ni kurang mendapat sambutan sangat. Tak tau la kenape. Paling banyak pun belas-belas gitu je dalam satu hari. Beledo kaya ni lagi rumit woo mau buat. Sekali masak sebutir je. Oh..tak nak tak nak..
  14. Esok pepagi lagi we saye akan punggah la beledo tu pi market. Kalau hari sekolah we saye sorang je lah yang angkut naik atas. Kalau tak sekolah muka saye la pepagi lagi melepak turun naik tangga market tu sebab tu dulu saye selim :) . Bulan puasa pun buat senaman.
Dah tau kenape saye tak suka bulan puasa kan. Tapi, yang bestnya bila malam raye atau malam last buat beledo le. Kami dapat duit raya gaji. Mewah la bagi saye yang masih bersekolah time tu. Yang meriahnya rumah saye masa bulan puasa sebab kami together2 buat beledo ni la siap ada tenaga import lagikkk.

Saye tak der picture beledo ni sebab kami dah lama tak buat kecuali ada permintaan. Dan sekarang orang yang mewarisi bakat ma saye antara kami adik beradik ialah adik bawah saye. Ada je orang tempah ngan dia. Kek span pun dia jugak...

Kalau nak tengok resepi sila ketuk rumah kakak saye. Manual je lah. Saye tak reti dah belajar  tapi tak jadi so malas belajar lagik buat linklink ni. Nanti2 la saye belajar. Ada sape2 nak ajar?


http://cikepel.blogspot.com

anyway, ni adalah menu kedua saya malam ni. masa berbuka tadi saya TAK MAKAN NASI okk.

Rojak Singapore tak payah pegi Singapore kalau mengaidam
 

 fuuuhhh! full tank dah...alamak! tart epal ada lagi...bila mau makan ni..

Bai. Thanks for reading. Please!do come again. 

2 comments:

Anonymous said...

kenangan OOoo di bulan posee....
takdok duit beledo, maka takdok la baju raye gan duit raye...ekekeke!!!

~mrs.yon~

d!LLah said...

duit nak soping lepas raye tuuu! selipar adidas wakakaka