October 11, 2013

Pestime


Assalamualaikum.

Motipppp sangat kan buat entry gambar lauk pauk kepala cerita. Haruslah kan ini pestime MH buat asam pedas. Dolo dolo dolo ku pernah buat tapi hampa. tak menjadikkk. Kali ni uummmpphhhh. Gumbira hati MH. Sedap. MH guna ikan talapia. Resepi asalnya ada SINI
Ni MH da oter-oter skit yer...

Bahan-Bahan
  • 1 ekor ikan merah sederhana besar - di potong (MH pakai ikan talapia 2 kerat je)
  • 2 biji tomato-belah 4
  • secekak daun kesom-agak2lah ya
  • 1 btng bunga kantan-belah 2 (Tak letak sebab non hado)
  • 2 btng serai- di ketuk
  • 3/4 cawan air asam jawa (3 sb asam jawa, bancuh dngn 1/2 cwn air)
  • Bendi (MH letak banyakkkkk sbb faveret, berebut ngan somi lagikk)
  • Garam dan sedikit gula
  • minyak utk menumis

Bahan Kisar
  • 1 cawan cili kisar (Mh letak 1 senduk sederhana besar)
  • 1 inci kunyit hidup
  • 1 inci halia
  • 1 biji bawang besar
  • 5 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1/2 inci belacan, dibakar (tak letak jugak sebab non hado)
  • 1 sudu kecil lada hitam biji*(*di tumbuk kasar)
  • Air secukupnya -dlm 4 cwn (MH letak 2 cawan)
Cara-Cara
  1. Ikan di siang, bersihkan, cuci dan toskan. Sementara itu belah tomato dan ketepikan dulu.
  2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus hingga naik bau, masukkan cili kisar dan masak hingga terbit minyak. Masa menumis guna api sederhana dan sentiasalah di kacau ya.
  3. Masukan air dlm 1 cwn dan biarkan mendidih.
  4. Bila mendidih, masukkan ikan dan jus asam jawa, gaul rata dan biar mendidih.
  5. Tambah tomato, bunga kantan dan daun kesum. Tambahkan air dlm 3 cawan lagi. Kepekatan dan kecairan kuah ikut selera masing2 ya.
  6. Biarkan mendidih lagi. Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Biar masak dengan api sederhana. Rasa dan jika ok boleh matikan api, angkat dan hidangkan bersama nasi putih.



.
Petang lak MH masak kek ni plak. Memang hari rajin la ni. Setahun berapa hari je macam ni.

Ok lah. Bai.


No comments: